Auto kopen op Curaçao

Als je een auto wilt kopen op Curaçao, kun je terecht bij de diverse automerken die nieuwe auto’s en occasions aanbieden. Voor een tweedehands auto kun je ook terecht bij diverse autohandelaren of particulieren via internet. Check bv. eens de ViaVia of Curacars. Ook kun je op Facebook terecht, o.a. bij de pagina AutoCuracao en 2ehandscuracao. Wil je bij een handelaar kopen, dan zijn er -net als in Nederland- ook minder betrouwbare verkopers.

Koopproces bij een occasion op Curaçao

Koop je een tweedehands auto op Curaçao, dan heb je ook weer een aantal deuren af te lopen voor je lekker in je nieuw aangeschafte auto kunt rijden:

  1. Koper én verkoper moeten samen naar de Belastingdienst (Belastingkantoor aan de Regentesselaan, Emmastad. Maandag t/m vrijdag van 07:45 tot 15:30) om een Tegenaangifte formulier (roze formuliertje) in te vullen en in te leveren. Kan of wil de verkoper niet mee, dan is het meestal ook voldoende om een kwitantie van de aankoop mee te nemen plus een kopietje van het id-bewijs van de verkoper.
  2. Als koper ga je met jouw kopie van dat Tegenaangifte formulier naar het Keuringslokaal in Parera om de auto over te schrijven en de keuringskaart op jouw naam te laten zetten.
  3. Vervolgens ga je als nieuwe eigenaar de autoverzekering regelen, …
  4. … en daarna weer met het verzekeringsbewijs naar de Belastingdienst om de motorrijtuigenbelasting op naam van de koper te laten zetten (geel formuliertje).

Benodigde documenten bij dit traject:

  • Een Sedula of rijbewijs (Je kunt dus ook een auto kopen ook als je je niet in laat schrijven op Curaçao!) van de koper
  • Kopie identiteitsbewijs (Sedula of paspoort) van de verkoper
  • Kopie van het Tegenaangifte formulier (roze formuliertje)
  • Kwitantie van de koop van de auto (koopcontract, door beide ondertekend), met handtekening van de verkoper dat betaling volledig is gedaan.
  • De oude keuringskaart van de auto (van de verkoper dus)

Als je je auto koopt via een dealer of handelaar, is het waarschijnlijk ook mogelijk dat zij dit hele traject voor je afhandelen!

APK op Curaçao

Ook op Curaçao kent men een autokeuring, vergelijkbaar met de APK in Nederland. De auto moet eens per twee jaar gekeurd worden. Zo’n keuring gaat wat anders dan je wellicht in Nederland gewend bent. Wordt in Nederland gekeken naar allerlei mogelijke risico’s van de auto (bv. ook de gordels), in Curaçao is dat wat eenvoudiger: Ze controleren de lichten en je toeter, er wordt een minimale remproef gedaan (2 mtr. rijden en hard op de rem trappen), ze kijken snel even in de motorkap en that’s all… :-). Qua keuring op zich ben je er dus met een paar minuten vanaf, maar het hele proces er omheen kan zal je ongeveer een uur kosten of langer:

  1. Eerst moet je een afspraak maken. Dat kun je prima via e-mail regelen: mailen naar sita@gobiernu.cw en meestal nog dezelfde dag heb je een mail terug met een datum en tijd voor je keuring. Omdat iedereen zich steeds beter aan de afgesproken tijd houdt, gaat de hele keuring tegenwoordig een stuk sneller dan voorheen, toen je makkelijk een halve dag hiermee kwijt kon zijn.
  2. Op de dag van de keuring ga je naar het terrein van DOW (Dienst Openbare Werken) op Parera (Abattoirweg). Als je langs de portier rijdt direct links af, en na ong. 200 mtr. links het parkeerterreintje oprijden.
  3. Voor je zie je een paar lage gebouwtjes. Loop door het hek rechts zodat je bij het derde gebouwtje van links komt. Hier moet je betalen. Waarschijnlijk moet je een nummertje vragen en eventjes wachten.
  4. Als je aan de beurt bent om te betalen (NAF 30,- voor de keuring, plus eventueel nog NAF 30,- als je oude keuringskaart al verlopen is) moet je je oude keuringskaart overhandigen. Je krijgt na de betaling een geel A4-tje retour: het keuringsformulier.
  5. Stap weer in de auto en rij naar de overkant. Rij de parkeerplaats over richting de hoek rechts achterin. Daarbij zie je al de drie garageboxen waar gekeurd wordt. Waarschijnlijk staat er al een (flinke) rij auto’s te wachten voor een keuring. Rij de rij voorbij tot het einde, draai een rondje en sluit aan.
  6. Als je aan de beurt bent wordt je auto snel gekeurd (zoals hierboven al beschreven). Na de keuring je auto op het parkeerterreintje naast de garageboxen zetten, en naar het kantoortje lopen dat rechts van de keuringsgarages. Hier wordt je naam afgeroepen en krijg je je nieuwe keuringskaart (of de formele melding van afkeuring).

Helaas kan je de pech hebben dat op de datum en tijd van jouw afspraak ook flink wat mensen komen die geen afspraak voor die tijd hebben. Dan heb je echt gewoon pech en moet ik in de rij wachten. Je krijgt geen voorrang omdat jij wel een afspraak had op die tijd en de anderen niet.

‘Mannetjes’ voor de autokeuring

Mocht je geen tijd of geen zin hebben om eens per twee jaar een paar uur kwijt te zijn aan de autokeuring, dan kun je hiervoor ook wel een ‘mannetje’ (of ‘vrouwtje’) regelen die dit traject voor je afloopt. Kost meestal iets van NAF 75, maar dan hoef je dus niet zelf in de rij te gaan staan. Wat ook wel gebeurt is dat bedrijven dit regelen voor hun werknemers, zodat je geen halve werkdag kwijt bent aan de autokeuring.